Bitcoin

Mi a bitcoin?

A Bitcoin kriptográfiai és világméretű fizetési rendszer. Ez az első decentralizált digitális valuta, mivel a rendszer központi bank vagy egyetlen ügyintéző nélkül működik. A hálózat peer-to-peer és a tranzakciók a felhasználók között közvetlenül, közvetítő nélkül zajlanak. 4 Ezeket a tranzakciókat hálózati csomópontok hitelesítik kriptográfia felhasználásával, és egy nyilvános elosztott könyvelésben rögzítik, amelyet blokkcsatornak neveznek. A Bitcoint egy Satoshi Nakamoto néven ismert ismeretlen személy vagy embercsoport találtatta fel, és 2009-ben nyílt forráskódú szoftverként adta ki. A bitcoinokat bónuszként ismert folyamat jutalmaként hozták létre. Más pénznemekre cserélhetők termékek és szolgáltatások. 2015 februárjától több mint 100 000 kereskedő és szállító elfogadta a bitcoint fizetésként. A Cambridge-i Egyetem által készített kutatás becslései szerint 2017-ben 2,9-5,8 millió egyedi felhasználót használtak egy cryptocurrency pénztárcát használva, amelyek többsége bitcoint használ.

Hogy működik a bitcoin?

A bitcoin körüli zavart kijavítani, két komponensre kell bontani. Egyrészt van egy bitcoin-the-token, egy kódrészlet, amely a digitális koncepció tulajdonjogát képviseli – olyan, mint egy virtuális IOU. Másrészről van egy bitcoin-the-protocol, egy elosztott hálózat, amely a bitcoin-the-token egyenlegét könyveli. Mindkettőt “bitcoinnak” nevezik. A rendszer lehetővé teszi, hogy a fizetéseket a felhasználók között küldjék el, anélkül, hogy egy központi hatóságon, például egy bankon vagy fizetési átjárón keresztül áthaladnának. Elektronikusan hozták létre és tartották. A bitcoinokat nem nyomtatják, mint például a dollárokat vagy az eurókat – a számítógépeket világszerte gyártják, szabad szoftvereket használva. Ez volt az első példa arra, amit ma titkosítási pénznemnek nevezünk, olyan növekvő eszközosztály, amely a hagyományos devizák néhány jellemzőjét megosztja, kriptográfiai ellenőrzéssel. Mi a bitcoin?

Ki találta ki a bitcoint?

A Satoshi Nakamoto nevet viselő pszeudonymous szoftverfejlesztő 2008-ban javasolta a bitcoint, mint matematikai bizonyításon alapuló elektronikus fizetési rendszert. Az ötlet az volt, hogy minden központi hatóságtól független csereeszközt állítson elő, amely elektronikusan biztonságos, ellenőrizhető és megváltoztatható módon átvihető. Napjainkig senki sem tudja, ki valójában Satoshi Nakamoto.

Milyen módon különbözik a hagyományos valutáktól?

A Bitcoin elektronikus formában fizethet a dolgokért, ha mindkét fél kész. Ebben az értelemben olyan, mint a hagyományos dollár, euró, vagy jen, amelyeket szintén digitálisan forgalmaznak. De különbözik a fiatal digitális pénznemektől számos fontos módon:

1 – Decentralizáció

A Bitcoin legfontosabb jellemzője, hogy decentralizált. Egyetlen intézmény sem irányítja a bitcoin hálózatot. Ezt egy önkéntes kódoló csoport tartja fenn, és a világon elterjedt dedikált számítógépek nyílt hálózatával működik. Ez vonzza a magánszemélyeket és csoportokat, amelyek kényelmetlenül érzik magukat a bankok vagy kormányzati intézmények pénzének feletti ellenőrzésével. A Bitcoin megoldja az elektronikus pénznemek “kettős költési problémáját” (amelyben a digitális eszközök könnyen másolhatók és újra felhasználhatóak) a kriptográfia és a gazdasági ösztönzők zseniális kombinációja révén. Az elektronikus pénzpiaci pénznemekben ezt a funkciót a bankok teljesítik, ami a hagyományos rendszer feletti irányítást biztosítja számukra. A bitcoinnal a tranzakciók integritását egy elosztott és nyitott hálózat tartja fenn, amelyet senki sem tulajdonít.

2 – Korlátozott ellátás

A Fiat devizák (dollár, euró, jen stb.) Korlátlan ellátással rendelkeznek – a központi bankok annyi számot adhatnak ki, amennyit csak akarnak, és megpróbálhatják manipulálni egy valuta értékét másokkal szemben. A pénznemek (és különösen a kevés alternatív állampolgárok) viselik a költségeket. A bitcoinnal szemben viszont a táplálást az alapul szolgáló algoritmus szorosan szabályozza. Néhány új bitcoin lebeg minden órában, és továbbra is csökkenő arányban jár majd, amíg elérte a 21 millió összeget. Ez a bitcoint vonzóbbá teszi eszközként – elméletben, ha a kereslet növekszik, és a kínálat megegyezik, az érték növekedni fog.

3 – Pszeudonimitás

Miközben a hagyományos elektronikus fizetések küldőit általában azonosítják (ellenőrzési célokra, valamint a pénzmosás és egyéb jogszabályok betartására), a bitcoin felhasználói elméletileg félellenőrzésben működnek. Mivel nincs központi “validátor”, a felhasználóknak nem kell azonosítaniuk magukat, amikor bitcoint küldenek egy másik felhasználónak. Amikor tranzakciós kérelem érkezik, a protokoll minden korábbi tranzakciót ellenőrzi annak megerősítése érdekében, hogy a feladó rendelkezik a szükséges bitcoinnal, valamint a küldési jogosultsággal. A rendszernek nem kell ismernie személyazonosságát. A gyakorlatban minden felhasználó azonosítható a tárcája címével. A tranzakciók némi erőfeszítéssel nyomon követhetők. Emellett a bűnüldözés módszert dolgozott ki a felhasználók azonosítására, ha szükséges. Ezenkívül a legtöbb cserét törvény előírja, hogy személyazonosság-ellenőrzéseket végezzenek ügyfeleik előtt, mielőtt engedélyt kaptak a bitcoin megvásárlására vagy eladására, megkönnyítve ezzel a bitcoin használatának további nyomon követését. Mivel a hálózat átlátható, egy adott ügylet előrehaladása mindenki számára látható. Ez a bitcoin nem ideális pénznem a bűnözők, a terroristák vagy a pénzmosók számára.

4 – Változtathatatlanság

A Bitcoin tranzakciók nem fordíthatók vissza, ellentétben az elektronikus pénzügyi tranzakciókkal. Ez azért van, mert nincs központi “adjudicator”, ami azt mondhatja, hogy “rendben van, vissza a pénzt”. Ha tranzakciót rögzít a hálózaton, és ha több mint egy óra telt el, lehetetlen módosítani. Bár ez némi nyugtalanságot jelenthet, azt jelenti, hogy a bitcoin-hálózaton végrehajtott bármely tranzakciót nem lehet megváltoztatni.

5 – Megoszthatóság

A bitcoin legkisebb egységét satoshi-nak hívják. Ez egy százmilliomodik egy bitcoin (0.00000001) – a mai árak, mintegy század egy cent. Ez elképzelhetően lehetővé tenné a hagyományos elektronikus pénzzel járó mikrotranzakciókat. bitcoin-kriptovaluta

Mit lehet vásárolni a bitcoinért?

A kiskereskedelmi vagy online áruházakban a bitcoin elfogadásában érdekelt kereskedők érdeklődésének kezdeti fojtása után a kamatok nagyrészt elpusztultak, mivel a növekvő bitcoin tranzakciós díjak és az ingadozó ármozgások kevésbé vonzóvá tették, mint csereeszközként Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek üzletek, amelyek a bitcoinját elhagyták, azonban messze tőle. Csak az a tény, hogy a bitcoin mennyisége ezeken a helyeken általában nem felel meg az elvárásoknak, és mire elolvastad ezt, néhányan megszüntették ezt a lehetőséget. Az írás idején azonban továbbra is vásárolhat széles körű termékeket és szolgáltatásokat a cryptocurrency-val. Ennek előnye a határokon átnyúló ügyletek könnyűsége és az anonimitás (hacsak természetesen nem kívánja a fizikai kézbesítést). A bitcoin elfogadásával a kereskedők hozzáférhetnek egy szélesebb piachoz, és nem kell annyira aggódniuk a visszaterhelések miatt (ahol a vevők a termék átvétele után lemondanak a fizetésről). Ha szeretné használni a bitcoint ajándékokat, a legnyilvánvalóbb megoldás az ajándékkártya, a Gyft vagy az eGifter segítségével. A kedvezményezett ezután képes lesz az ajándékkártyát a kiskereskedők széles választékában tölteni. A járatokat és a hoteleket bitcoinnal, az Expedia, a CheapAir és a Surf Air segítségével fizetheti. Ha a törekvéseid nagyobbak, a Virgin Galactic segítségével fizethetsz űrrepülésért néhány hatalmas gazdaságoddal. A Microsoft elfogadja a bitcoint alkalmazásokban, ahol filmeket, játékokat és alkalmazásalapú szolgáltatásokat tölthet le. Egyes zenészek (Bjork, Imogen Heep) lehetővé teszik, hogy zenéjüket letöltsék a cryptocurrency cserébe.

Miért használja a Bitcoint?

A Bitcoint eredetileg alternatív, decentralizált fizetési módszerként hozták létre. A nemzetközi banki átutalásokkal ellentétben alacsony költségű és szinte pillanatnyi volt. A kereskedők számára (a felhasználók számára kevésbé) az előnye az volt, hogy visszafordíthatatlan volt, eltávolítva a drága visszautasítás veszélyét. Mindazonáltal a belföldi fizetési módok javulása és a nemzetközi átutalások alternatív (nem kriptográfiai) formáinak gyors fejlődése csökkentette a bitcoin előnyét ezen a területen, különösen növekvő díjak és gyakori hálózati szűk keresztmetszetek miatt. Ráadásul a pénzmosás és az illegális tranzakciók megakadályozása érdekében a növekvő felügyelet és szabályozás korlátozta a kriptográfiai felhasználást az adatvédelmi okokból. A világ egyes részeiben a bitcoin még mindig hatékonyabb és olcsóbb módja a pénz átutalására a határokon átnyúlóan, és számos újbóli bevezető használja ezt a funkciót. A Bitcoin költségei és sebességi előnyei ugyanakkor erodálódnak, ahogy a hagyományos csatornák javulnak (és a hálózat díjai tovább nőnek), és a likviditás számos országban továbbra is problémát jelent. Továbbá számos nagy és kiskereskedő elfogadja a cryptocurrency-t fizetési formának, bár a jelentések azt sugallják, hogy a funkció iránti igény nem magas. Sokan pedig sokkal kényelmesebbnek érzik magukat, ha jólétükben tartják a birtokuk egy részét, ahol a központi hatóság nem akadályozhatja meg a hozzáférést és nem vághat le. Úgy tűnik, a közelmúltban a bitcoin átvette a befektetési eszköz szerepét, mivel a kereskedők, az intézményi befektetők és a kicsi megtakarítók felkeltették az árcsökkentés potenciális nyereségét. Egyes források szerint a bitcoint egyre inkább pénzmosásra használják. De tudjuk, hogy nem teheti meg. Mindenesetre a bitcoin nem olyan jó eszköz, mint a pénzmosás, a kitelepítés vagy a terrorizmus finanszírozása, hiszen ez nyomon követhető és átlátható – a legutóbbi letartóztatások varázsa igazolhatja.

Szeretnél venni egy házat? Esetleg valakinek ajándékot vennél?

Az Overstock volt az egyik első nagy kiskereskedő, aki elkezdte elfogadni a bitcoint 2014-ben, és alapítója – Patrick Byrne – továbbra is az egyik legaktívabb támogatója. Fancy aranyat? A Sharps Pixley, az APMEX és a JM Bullion a veretlen árut cserélik a kezükről. És ha éhesek és az USA-ban élnek, a PizzaforCoins kap egy pizzát az ajtóhoz (attól függően, hogy hol laksz), cserébe a bitcoinért. Ha ismerete van éhes, számos magán és állami egyetem, valamint néhány New York óvoda elfogadja a bitcoint. Egyes jogi és számviteli cégek is elfogadják a szolgáltatásuk fizetését a kriptográfiai értékben. Természetesen bármikor boldoggá tehetsz, ha adományozod az egyik bitcoin-elfogadó jótékonysági szervezetnek vagy a crowdfunding oldalaknak, mint például a BitHope, a BitGive vagy a Fidelity Charitable. A bitcoinot elfogadó offline üzletek listájának megtekintéséhez ellenőrizze az összesítőt, például a SpendBitcoins vagy a CoinMap.

Hogyan vásárolhatok Bitcoint?

Tehát megtanultad az alapokat a bitcoinról, izgatott a potenciálról, és most szeretnél vásárolni *. De hogyan? Azt javasoljuk, soha ne fektessen többet, mint amennyit megengedhet magának – a cryptocurrencies ingadozó, és az ár lefelé és felfelé is csökkenhet. A Bitcoin megvásárolható tőzsdéken, vagy közvetlenül más piacokon keresztül. Különböző módon fizetheti őket, kezdve a kemény pénztől a hitelkártyákig és a bankkártyákig, vagy akár más titkosítási pénznemekig, attól függően, hogy ki vásárolja őket és hol él.

1 – hozzon létre egy tárcát

Az első lépés az, hogy hozzon létre egy pénztárcát a bitcoin tárolásához – szükséged lesz rá, bármi is legyen az előnyben részesített vásárlási módod. Ez lehet egy online pénztárca (akár cserélő platform része, akár független szolgáltató útján), egy asztali pénztárca, egy mobil pénztárca vagy egy offline (például egy hardver vagy egy papírfiók). Még a kategóriákba tartozó pénztárcákon belül is széles körű szolgáltatásokat választhatnak ki, ezért végezzenek kutatást, mielőtt eldöntené, hogy melyik verzió felel meg legjobban az Ön igényeinek. További információkat találhat a pénztárcákról, valamint tippeket a használatukról itt és itt.

A pénztárca legfontosabb része a kulcsok (karakterlánc) és / vagy a jelszavak biztonságos tárolása. Ha elveszíti őket, akkor elveszítheti az ott tárolt bitcoinhoz való hozzáférést. hogyan vehetek bitcoint?

Online vásárlás

2 – nyitott számlát egy csereprogramban

A Cryptocurrency cserék bitcoint vásárolnak és adnak el az Ön nevében. Jelenleg több száz jelenleg működik, különböző mértékű likviditással és biztonsággal, és az újak továbbra is megjelennek, míg mások záródnak. A pénztárcákhoz hasonlóan tanácsos a kutatások elvégzése előtt választani – lehet, hogy elég szerencsés, hogy több jó hírű csere is legyen közülük, vagy az Ön földrajzi területétől függően a hozzáférése korlátozható egy vagy kettőre. A világ legnagyobb bitcoin-cseréje a jelenlegi USA dollárban kifejezve a Bitfinex, bár elsősorban a spotkereskedőknek szól. Más nagy volumenű cserék a Coinbase, Bitstamp és a Poloniex, de kis mennyiségben a legmegbízhatóbb csereprogramoknak jól kell működniük. (Megjegyzés: az írás idején a bitcoin kereskedelem iránti érdeklődés a legtöbb kiskereskedelmi vételi és eladási műveletre helyezi a hangsúlyt, ezért türelem és óvatosság ajánlott.) A know-your-client (KYC) és a pénzmosás elleni (AML) szabályozás megszorításával sok csere szükségessé teszi a hitelesített azonosítást a fiókok beállításához. Ez rendszerint tartalmazza a hivatalos azonosítójának fényképét, és néha a cím igazolását is. A legtöbb bank elfogadja a banki átutalással vagy hitelkártyával történő fizetést, és néhányan készek dolgozni Paypal átutalással. És a legtöbb csere díjat számít fel (amelyek általában tartalmazzák a bitcoin hálózat használatának díjait). Mindegyik csere különféle eljárással rendelkezik mind a beállítás, mind a tranzakció tekintetében, és elegendő részletet kell adnia a vásárlás végrehajtásához. Ha nem, fontolja meg a szolgáltató megváltoztatását. Miután a csere megkapta a fizetést, a megfelelő mennyiségű bitcoint vásárolja meg az Ön nevében, és letétbe helyezheti őket egy automatikusan generált pénztárcába a csereügyleten. Ez a hálózat szűk keresztmetszete miatt akár percekkel, akár néha órákig is eltarthat. Ha azt kívánja (ajánlott), akkor áthelyezheti a pénzt a pénztárcájára.

Fizetés készpénzzel

2 – válasszon egy vásárlási módot

Platformok, mint például a LocalBitcoins segít megtalálni azokat a magánszemélyeket, akik készek kicserélni a bitcoint készpénzre. A LibertyX az Egyesült Államokban kiskereskedelmi üzleteket is felsorol, amelyeken készpénzeket cserélhet a bitcoin számára. És a WallofCoins, a Paxful és a BitQuick egy közeledő bankfiókhoz irányít, amely lehetővé teszi, hogy készpénzbefizetést hajtson végre, és néhány órával később kapjon bitcoint. Az ATM automaták olyan gépek, amelyek készpénzért cserébe bitcoint küldenek a tárcájába. A banki ATM-ekhez hasonlóan működnek – a számlákat betölti, a pénztárca QR-kódját egy képernyőig tartja, és a megfelelő mennyiségű bitcoint bejelölik fiókjába. A Coinatmradar segít Önnek egy bitcoin ATM közelében megtalálni.